Duurzaamheid

Duurzaamheid zit in ons DNA.

Tot zijn laatste ademtocht toe bleef Wubbo Ockels strijden voor zijn missie: de mensheid confronteren met de wijze waarop we de aarde uitputten. En dat er een radicale omslag nodig is om de wereld niet van al haar natuurlijke bronnen te beroven. Zijn laatste interview in 2014 raakte ons diep en deed ons realiseren dat we hierin als bedrijf zelf onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Sindsdien hebben wij ons roer als bedrijf drastisch omgegooid en staan duurzaamheid en circulariteit centraal bij alles wat we doen, tot in de kleinste details. We laten je hieronder graag zien hoe we dat precies doen.

Practice what you preach.

Het begint natuurlijk bij onszelf. Style26 heeft een duurzaam pand op het bruisende Suikerunieterrein in Groningen. Ons pand is ​​oud afgedankt schoolgebouw, hergebruikt en  opnieuw gebouwd vanuit een duurzame, circulaire en modulaire gedachte, met zonnepanelen op het dak. En om in de zomer de zon en de warmte buiten te houden, maken we gebruik van licht reflecterende doeken.

Niet alleen de buitenkant van het pand zelf is duurzaam en circulair, ook ons interieur is ingericht vanuit dezelfde duurzame en circulaire gedachte. Denk hierbij aan bladen gemaakt van Groningse aardappelschillen, gerecycled cement met hout uit het aardbevingsgebied voor een aanrechtblad, gerecycled marmoleum en duurzame plafondplaten. Onze vitrages en meubelstoffen zijn gemaakt van gerecyclede PET-flessen en aan de wand hangt een zelf irrigerende green wall.

Een zo circulair mogelijke keten.

Als bedrijf zijn we natuurlijk een schakel in de hele keten en daarom zijn we streng in onze selectie van ketenpartners. Zo kopen we vrijwel alleen maar producten in bij fabrikanten die duurzaam produceren en werken we samen met leveranciers bij wie duurzaamheid, circulariteit en het milieu in hart en nieren zit. We werken graag zo lokaal mogelijk samen, met bijvoorbeeld kunstenaars en makers bij ons op het Suikerunieterrein en ook met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Een voorbeeld van een partner waar we erg graag samen mee werken is OPNIEUW! uit Buitenpost. In hun circulaire fabriek maken ze onder andere meubels uit afvalstromen en creëren daarmee tegelijkertijd ook ​​werkplekken die dienen als ervarings- of re-integratieplaats, ook voor de oudere medewerkers. Zo werken we samen aan een schonere, duurzamere wereld waarin we oog hebben voor het milieu en voor elkaar.

Een leven lang mee. In welke vorm dan ook.

Bij nieuwe klanten beginnen we altijd met een inventaris en kijken wat we kunnen hergebruiken. Kunnen we oude stoelen bijvoorbeeld refurbishen in plaats van vervangen? Kunnen we tafelbladen opnieuw inzetten, op locatie of bij onze andere klanten? Dit gaat overigens verder dan alleen de meubels. Als er iets verbouwd moet worden bijvoorbeeld, kijken we altijd naar wat er opnieuw ingezet of hergebruikt kan worden, als los onderdeel of desnoods als grondstof voor iets nieuws.

Ontworpen om uit elkaar te halen.

Voor onze eigen meubels houden we altijd een modulaire gedachte aan bij het ontwerp. Met andere woorden, bij het ontwerpen kijken we altijd naar hoe we de individuele onderdelen kunnen vervangen of opnieuw in kunnen zetten. Zo gaan onze meubels zo lang mogelijk mee.

Van bezit naar gebruik.

Op veel fronten verandert de houding rondom bezitten versus betalen voor gebruik. Daarom hebben wij ons ontwikkeld van een traditionele projectinrichter naar een full service dienstverlener en is ons bedrijfsmodel is al enige jaren losgekoppeld van de verkoop van nieuwe meubels.
Dit heet Furniture as a Service en het biedt onze klanten niet alleen veel flexibiliteit en weinig zorgen, het is tegelijkertijd een circulair alternatief voor bezit. Wij dragen zorg voor onderhoud, vervanging, revitalisatie en herplaatsing. Het biedt daarnaast gelijk ook duidelijk inzicht in de inventaris en levensduur van het meubilair.

Transparant en inzichtelijk.

Voor elk project maken we inzichtelijk welke milieu-besparingen (Co2, grondstoffen, energie) wij hebben gerealiseerd door het revitaliseren van het bestaande meubilair. Deze berekeningen toveren we niet uit onze hoge hoed. Onze productendatabase wordt namelijk door TNO getoetst.

We zijn en blijven een actief maatschappelijk verantwoordelijke organisatie. Het spreekt daarom voor zich dat we de afvalstromen in ons proces scheiden, per soort afvoeren en alles optimaal recyclen. We werken duurzaam volgens de richtlijnen ISO 9001, ISO 14001 en ISO 26000 en werken ook continu aan het verbeteren van onze milieuprestatie. Onze voertuigen vallen bijvoorbeeld inmiddels allemaal onder emissieklasse 6, dat is de schoonste categorie volgens de Europese norm.

Terug